اطلاعاتی در زمینه عملهای جراحی مختلف
همه چیز در مورد روش پی آر ک لیزیک و لایزیک
لیزر سطح قرنیه همراه با برداشتن لایه پوششی سطح قرنیه PRK - Photo Refractive Keratectomy
با این تكنیك میتوان نزدیك بینی(1.00 - تا 10.0 - دیوپتر)، دوربینی و آستیگماتیسم متوسط را اصلاح كرد.
در این تكنیك ابتدا چشم با قطره بی حسی بطور موضعی بیحس میگردد سپس لایه سطحی قرنیه (اپی تلیوم) بوسیله كاردك مخصوصی برداشته میشود و سپس سطح قرنیه با لیزر اكسایمر تراش داده میشود.
اپیتلیوم 50 میكرون ضخامت دارد كه پس از برداشته شدن 5-3 روز بعد ترمیم میگردد. لایه خارجی قرنیه (اپی تلیوم) نرم بوده و قدرت بازسازی دارد اما لایه های عمیق تر قرنیه ظرفیت بازسازی خیلی كمی دارند. در انتها یك لنز تماسی نرم بعنوان پانسمان برای بیمار تجویز میگردد. داروهای تجویزی نیز مانند عمل لیزیك است اما مدت زمان مصرف آنها طولانی تر میباشد. مدت زمان جراحی در این روش 10 دقیقه برای هر دو چشم میباشد.
مزایای پی.آر.كی (PRK):
- دقت بالا در اصلاح دید بویژه نزدیك بینی
- كوتاه تر بودن زمان عمل نسبت به لیزیك
- نبودن عوارض ناشی از ایجاد فلپ
- قابلیت انجام در قرنیه های نازك
معایب و عوارض پی.آر.كی:
- اشك ریزش یك تا 3 روز پس از جراحی
- طولانی تر بودن زمان بهبود
- حساسیت به نور تا 1 ماه پس از جراحی
- هاله بینی موقت - تار بینی تا چند هفته
- درد بیشتر احساس میشود، چرا كه تراكم اعصاب درد در سطح قرنیه بسیار بیشتر از عمق قرنیه است بنابراین درد بیشتری نسبت به لیزیك احساس خواهد شد.
- دوره ترمیم طولانی تر از لیزیك است.
- طولانی تر بودن مدت تجویز دارو (حتی تا 4 ماه)
- افزایش احتمال بروز كدورت قرنیه
- ایجاد اسكار در قرنیه (در شماره های بالای میوپی)
PRK برای افرادی كه مردمك درشت و قرنیه نازك دارند و یا مبتلا به خشكی چشم میباشند مناسب است.
نتایج:
پی آر کی نزدیک بینی را کاهش می دهد، این امر در مورد نزدیک بینی کم و متوسط ضریب اطمینان بالا و در مورد نزدیک بینی بالا ضریب اطمینان کمتری دارد. یک بررسی جامع مطالعات نشان داد که از دو هزار چشم به طور متوسط 70 تا 92 درصد داوطلبین دید 20/20 تا 20/40 در 12 ماه تا بیشتر پس از عمل PRK برای نزدیک بینی بین (1.00 - تا 14.00 -) داشته اند. در پیگیری پس از 12 ماه و بیشتر به طور متوسط 86 درصد چشمهایی که به علت نزدیک بینی و نزدیک بینی + آستیگماتیسم تحت درمان قرار گرفته اند با یک دیوپتر اصلاح شده اند. از دست دادن دو خط یا بیشتر در دید با اصلاح کامل بین صفر تا یک درصد افراد که با نزدیک بینی کم و متوسط تحت عمل PRK قرار گرفته اند متغییر است. در نزدیک بینی بالا این امر به 6 درصد می رسد.
بازگشت شماره چشم در افراد با شماره بالا شایعتر از افراد با شماره پایین تر بود. مطالعات طولانی مدت اخیر که نتایج ده تا دوازده ساله را بررسی می کند، سلامت و موثر بودن بسیار عالی را برای PRK در درمان نزدیک بینی نشان می دهد.
میزان بروز عمل PRK مجدد گزارش شده برای درمان شماره باقیمانده پس از عمل بین یک تا 4 درصد در درمان نزدیک بینی و نزدیک بینی + آستیگماتیسم بوده است. اثربخشی و ضریب اطمینان عمل مجدد PRK از درمان اولیه کمتر است.
PRK برای دوربینی (H-PRK) باعث کاهش شماره چشم می شود. شماره های پائین دوربینی تا 3.5 دیوپتر با ضریب اطمینان بالاتری نسبت به شماره های بالاتر اصلاح میشود. بررسی جامع از مطالعات نشان داد که از 300 چشم که تحت عمل H-PRK قرار گرفته اند 79 درصد پس از یک سال به اصلاح حدود یک دیوپتر رسیده اند. در یک مطالعه 85 درصد چشمها با متوسط شماره ی 2.88 + قبل از عمل به اصلاح 1.00 رسیدند. در چشمهای با دوربینی بالاتر از 3.5 + ، 79 درصد به اصلاح درون یک دیوپتر رسیدند. در مطالعه دیگری 79 درصد بیماران با شماره قبل از عمل 3.03 + به شماره 0.50 در یکسال پس از عمل رسیدند. در بررسی گذشته نگر H-PRK پنج درصد بیماران با دوربینی کم و متوسط (3.50 + تا) کاهش بهترین دید اصلاحی دو خط یا بیشتر را داشتند و این امر در دوربینی بالا (بیشتر از 3.50 +) حدود 20 درصد بود.
در یک مطالعه PRK با هدایت wave front برای دور بینی (میزان متوسط شماره چشم 0.8+/-2.9+) صد درصد چشمها به اصلاح درون یک دیوپتر رسیدند و 12 درصد بیماران در پی گیری 6 ماهه کاهش دو خط یا بیشتر بهترین دید اصلاحی را داشتند.
90 درصد چشمها دید 20/40 و یا بهتر را در 6 ماه پس از عمل داشتند.
نگرانیها در رابطه با H-PRK، به خاطر نقص اپیتلیومی بزرگتر و دوره ترمیم اپیتلیومی طولانیتر نسیت به PRK در نزدیک بینی است. که این امر باعث ناراحتی طولانی تر پس از عمل، بهبود دید دیرتر و افزایش خطر عفونت می گردد. هر چند در مجموع کدورت قرنیه خفیف بود، موارد بارز بیشتری از کدورت در حلقه محیطی و گاهی در ورودی مردمک وجود داشت. رسیدن به بهترین دید پس از عمل در H-PRK از PRK در نزدیک بینی آهسته تر است. مرکز بودن برداشت لیزر از قرنیه در درمان دوربینی بسیار مهم تر است چرا که ناحیه بینایی موثر کوچکتری را داریم. استفاده از لیزر الزایمر مجهز به ردیاب چشم این اطمینان را بالاتر می برد.
در مطالعه ای شماره چشم در پیگیری 7.5 ساله ی بیماران H-PRK بدون بازگشت شماره چشم در طولانی مدت ثابت بود، اما در لیزیک برای دوربینی در پیگیری 5 ساله بازگشت شماره چشم وجود داشت.
در سه مطالعه که با PRK آستیگماتیسم را اصلاح کرده بودند پس از 6 ماه پیگیری کمتر از دو درصد بیماران کاهش دو خط یا بیشتر بهترین دید اصلاحی را داشتند. در این گزارشات 63 تا 86 درصد بیماران درون یک دیوپتر اصلاح شدند و 82 تا 94 درصد دید بدون اصلاح 20/40 و یا بهتر را داشتند.
یک بررسی جامع از مطالعات لازم نشان داد که صفر تا 8 درصد افراد 2 خط یا بیشتر کاهش بهترین دید اصلاحی را داشتند. این امر در افراد با نزدیک بینی بالا و آستیگماتیسم بیشتر بود. نتیجه دید بدون اصلاح پس از عمل شبیه PRK بود. مطالعه ی مقایسه ای میان لیزیک و لازک نتیجه درمان نزدیک بینی پائین و متوسط مشابه بود.
مراقبت های پس از عمل:
ارزیابی پس از عمل نقش مهمی در حصول نتیجه عمل جراحی دارد. آنتی بیوتیک موضعی جهت کاهش خطر عفونت به کار برده می شود. استروئید موضعی عموما" بلافاصله پس از عمل شروع شده و طی روزها، هفته ها و یا برخی مواقع ماهها آرام آرام کم می شود. اگر از استروئید به مدت طولانی استفاده می شود باید فشار داخل چشمی پایش شود. هر چند درد پس از عمل با استفاده از بانداژ لنز تماسی و استفاده از قطره های ضد التهابی غیر استروئیدی کاهش می یابد اما ممکن است به ضد دردهای خوراکی نیاز باشد. چون ضد التهاب های غیر استروئیدی ممکن است رشد اپیتلیوم را به تاخیر بیندازند، باید رقیق شوند. انفلتراسیون غیر عفونی قرنیه در حضور این دارو بدون همراهی با استروئیدها گزارش شده است. هر چند در دیدن انفلتراسیون باید کراتیت عفونی را در نظر داشت.
معاینه پس از عمل شامل معاینه قرنیه با لامپ اسلیت، روز عمل، دو و سه روز پس از آن تا ترمیم کامل اپیتلیوم می باشد.
ترمیم اپیتلیوم معمولا" روز پنجم پس از عمل کامل می شود. اگر از پانسمان لنز تماسی استفاده می شود باید به محض ترمیم اولیه اپیتلیوم برداشته شود. دید و شماره ثابت ممکن است تا چند ماه پس از عمل قطعی نشود. اندازه گیری منظم فشار داخل چشمی برای بررسی عوارض استروئیدها ـ که افزایش فشار چشم می باشد ـ لازم است.
درمان مجدد:
درمان مجدد تا ثابت شدن شماره چشم، از بین رفتن کدورت قرنیه و ثابت ماندن توپوگرافی قرنیه نباید انجام شود و اگر لازم باشد باید حداقل شش ماه پس از PRK انجام شود. در درمان مجدد باید قرنیه کدورتی نداشته باشد و یا خیلی خفیف باشد. استفاده از میتومیسین– سی در کاهش ایجاد کدورت موثر است.
عوارض جانبی و ناخواسته:
- اصلاح کم یا بیش از اندازه علامت دار
- برگشت نسبی
- کاهش بهترین دید اصلاحی
- اعوجاجات بینایی مانند هاله بینی، پخش نور به خصوص در شب
- کاهش کانتراست بینایی
- القاء آستیگماتیسم منظم یا نامنظم
- کدورت یا اسکار قرنیه (اولیه یا تاخیری)
- انفلتراسیون، زخم،نرم شدن و سوراخ شدن قرنیه (استریل یا میکروبی)
- اکتازی قرنیه (استیپ شدن پیشرونده)
- پیشرفت یا شدید شدن سندرم خشکی چشم
- کاهش حساسیت قرنیه
- اروزیون تکرار شونده قرنیه
- فعالیت مجدد تبخال چشمی (کراتیت هرِبسی)
- عوارض القاء شده توسط داروهای استروئیدی (افزایش فشار چشمی، گلوکوم، آب مروارید)
- افتادگی پلک
- کاهش غیرواقعی فشار اندازه گیری شده چشم (به دلیل نازک شدن قرنیه)
- عوارض به دنبال مصرف میتومیسین - سی (به عنوان مثال کاهش سلولهای اندوتلیوم)
هر چند موارد مشکلات شبکیه به دنبال PRK گزارش شده است، اما میزان بروز آن در جمعیت نزدیک بینی به همان اندازه است.
رضایتمندی بیمار:
این امر به انتظارات بیمار و نتیجه ی عمل بستگی دارد در مجموع بیماران از نتایج PRK راضی هستند. برخی افراد خاص ممکن است با وجود اصلاح کامل به دلیل وجود اعوجاجات ناخشنود باشند.
سووالات کیفیتی برای دستیابی به عملکرد اصلاح فیزیولوژیک عیوب انکساری توسعه یافته اند. اندازه گیری های ابجکتیو همیشه با عملکرد بینایی و رضایتمندی بیماران هماهنگی ندارد.
لیزیک:
عمل جراحی لیزیک بر روی چشمها انجام میشود تا دید آنها را بهبود بخشد و اغلب نیاز به استفاده از عینک یا لنز تماسی را برطرف میکند.
عمل لیزیک یک شکل از جراحی لیزر است که قادر است طیف وسیعی از نزدیک بینی و آستیگماتیسم و دوربینی را اصلاح کند. در این فرم، عمل بهبود دید سریع بوده و ناراحتیهای پس از عمل کمتر است.
در عمل ليزيك دو عمل با هم تركيب ميشوند تا عيب انكساري اصلاح شود. نخست با استفاده از يك وسيله اتوماتيك بنام ميكروكراتوم لايه نازكي از قرنيه برداشته ميشود. وجود اين لايه نازك اجازه بهبود سريع ديد و كاهش ناراحتيهاي پس از عمل را ميدهد. امروزه از انواعي از ليزر جهت برداشتن اين لايه هم استفاده مي شود. سپس با استفاده از ليزر اكسايمر كه با كنترل كامپيوتر صورت ميگيرد قرنيه تراش داده ميشود و به اين ترتيب عيب انكساري اصلاح ميگردد.
فردی که می خواهد لیزیک کند، نباید بیماری های چشمی مثل آب سیاه، خشکی چشم، بیماری های شبکیه، تبخال چشم، آب مروارید، کدورت و قوز قرنیه داشته باشد.
عوارض انجام عمل ليزيک:
- ليزيك ايجاد انحرافات اپتيكي مي كند كه چشم پزشكان اطلاعات كاملي درباره آن ندارند.
- ليزيك باعث كاهش ثبات ساختماني قرنيه مي شود.
- ليزيك باعث ايجاد فتوفوپي يا ترس از نور مي گردد.
- ليزيك باعث ايجاد خشكي چشم مي گردد.
- ليزيك باعث افزايش خطر بروز كاتاراكت مي گردد.
بعد از عمل لیزیک چه باید کرد؟
- خارش و مالیدن چشمها به خصوص در چند روز اول ممنوع است.
- از شستشوی صورت تا 24 ساعت و شستن سر تا 4 روز بعد از عمل باید خودداری کرد.
- از آرایش کردن چشم ها تا یک ماه پس از عمل خودداری کرد.
- از شنا در استخر و دریا تا یک ماه پس از عمل باید خودداری کرد.
نکته: از جمله عوارضی كه می تواند به دنبال عمل ليزيک در فرد ایجاد شود ایجاد عفونت و یا عدم دستیابی به نتیجه قابل قبول در اصلاح دید فرد می باشد.
بیماران مناسب PRK
در ایالات متحده PRK برای درمان میوپی از ۱- تا 10- دیوپتر تأیید شده است. امروزه با توجه به عوارض کم PRK اکثر چشم پزشکان گرایش مجددی به این عمل پیدا کردهاند؛ به طوریکه در شرایط مساوی عمل PRK را ترجیح میدهند. در افرادی که ضخامت قرنیه کم است، افراد ورزشکار و ارتشیها PRK مناسب تر است.
مزایای عمل PRK
- برای نزدیک بینی، دور بینی و آستیگماتیسم کم تا متوسط مناسب تر است.
- طول زمان عمل نسبت به لیزیک کوتاه تر است.
- عوارض مربوط به ایجاد فلاپ، نظیر: بروز التهابهای عمقی قرنیه (DLK)، چین و چروک فلپ، جدا شدن کامل فلپ، برش ناقص فلپ و ... وجود ندارد.
- به میکروکراتوم و تکنولوژی مربوطه نیاز ندارد.
- در قرنیههای نازک قابل انجام است.
- در افراد ارتشی و ورزشکاران مناسب تر است.
معایب عمل PRK
- درد و ناراحتی بعد از عمل بیشتر و طولانی تر است.
- زمان بهبودی و مدت زمان نیاز به مصرف دارو طولانی تر است.
- در شمارههای بالا ممکن است باعث کدورت قرنیه شود.
لیزیک - فمتولیزیک
لیزیک که یکی از شایع ترین، دقیق ترین و بی خطرترین روش های جراحی عیوب انکساری محسوب می شود، یک جراحی دو مرحله ای است که بر روی قرنیه فرد انجام می گیرد. در مرحله اول یک لایه (فلپ نازک) از سطح قرنیه برش داده می شود. در گذشته ای نه چندان دور برای برش دادن فلپ از تیغه های خودکار ظریف ( میکروکراتوم) استفاده می شد، اما امروزه با دسترسی به لیزر فمتوسکند، می توان برش فلپ را نیز با لیزر و با دقت و ایمنی بیشتر انجام داد که تکنیک فمتو لیزیک نامیده می شود که جدیدترین و یکی از بهترین تکنیکهای جراحی عیوب انکساری می باشد.
- مزایای لیزیک - فمتولیزیک بهبود سریع : اغلب بیماران پس از یک یا دو روز میتوانند به فعالیتهای روزمره باز گردند. غالبا درد وجود ندارد و بعد از 24 ساعت دید مفیدی ایجاد میشود. در آر.کی. (برش قرنیه) و پی.آر.کی. (لیزر) ناراحتی ها بیشتر است.
- تصحیح طیف وسیعی از میوپی: با استفاده از لیزیک حدود 12 دیوپتر نزدیک بینی را می توان به خوبی اصلاح کرد. در حالیکه استفاده از پی.آر.کی. (لیزر) برای نمره بالا (بیش از 7 دیوپتر) میتواند منجر به کدورت قرنیه، کاهش دید و بازگشت بخشی از نمره چشم شود. همچنین عمل آر.کی. (برش قرنیه) معمولا قادر به اصلاح بیش از 5 تا 6 دیوپتر نیست.
- قابلیت تکرار: در مورد تصحیح کمتر از حد با عمل لیزیک، میتوان با بلند کردن لایه نازکی که در طی عمل اول ایجاد شده و لیزر مجدد، این عمل را تکرار کرد. بهبودی مانند عمل اول سریع است.
- پایداری طولانی مدت اثر عمل: اغلب مطالعات نشان می دهد که در عرض 6-3 ماه نمره چشم ثابت می شود، چرا که پس از این مدت تغییر ناچیزی در ساختمان قرنیه و ترمیم متعاقب آن ایجاد می شود.
- حفظ ساختمان طبیعی قرنیه: لایه نازک برداشته شده بعد از چند روز کاملاٌ محکم می گردد، به شکلی که با پلک زدن یا مالش چشم جابجا نمی شود. در عمل لیزیک بر خلاف عمل آر.کی. یا برش قرنیه، استحکام قرنیه و مقاومت آن در مقابل ضربه کاهش نمی یابد.
- عدم ایجاد کدورت: بر خلاف پی.آر.کی. (لیزر) که در نمره های بالا احتمال کدورت قرنیه در آن وجود دارد، در عمل لیزیک هیچ گونه کدورتی در قرنیه ایجاد نمی شود.
- عدم نیاز به استفاده طولانی مدت از قطرههای چشمی: در عمل لیزیک بر خلاف پی.آر.کی. نیازی به کنترل ترمیم زخم با استفاده از قطرههای استروییدی نیست. بیماران لیزیک معمولا بیش از یک هفته به دارو نیاز ندارند.
نتایج لیزیک – فمتولیزیک
تقریباً هرکسی که تحت عمل جراحی قرار می گیرد می خواهد بداند که شانس بدست آوردن نتیجه رضایت بخش چقدر است. برای نزدیک بینی کم و متوسط (تا 7- دیوپتر) در حدود 95% بیماران دید بدون عینک 10/5 تا 10/6 یا بیشتر را به دست می آورند و 85% شانس دید بدون عینک 10/8 تا 10/9 یا بهتر را دارند. این بدان معناست که وابستگی افراد به میزان بسیار زیادی به عینک کم شده اما ممکن است برای انجام کارهای دقیق تر چشمی مانند رانندگی، علی الخصوص در شب به یک عینک با شماره کم نیاز داشته باشند.
برای میوپی بالا (بالای 7- دیوپتر) در حدود 85% بیماران دید بدون عینک 10/5 تا 10/6 یا بهتر و 70% دید بدون عینک 10/8 تا 10/9 یا بهتر بدست می آورند.
عوارض لیزیک - فمتولیزیک
همانند هر روش جراحی در لیزیک نیز عوارضی ممکن است ایجاد شود ،عوارض لیزیک شامل تصحیح کمتر از حد، تصحیح بیش از حد و کاهش بهترین دید می باشند. تصحیح کمتر از حد هنگامی ایجاد می شود که بافت کافی برای اصلاح کامل دید برداشته نشود و تصحیح بیش از حد وقتی اتفاق می افتد که بافت بیشتری برداشت شده است. تصحیح کمتر از حد را می توان در عمل جراحی مجدد اصلاح کرد ولی درمان تصحیح بیش از حد مشکل تر می باشد. در هنگام برداشتن لایه نازک از قرنیه توسط میکروکراتوم ممکن است مشکلاتی ایجاد شود که شامل عدم توانایی در ایجاد لایه به اندازه، ضخامت و یا شکل مناسب، جا به جایی لایه پس از عمل و عفونت می باشد. به جز عفونت سایر عوارض لایه معمولا بدون اینکه برای دید بیمار مشکلی ایجاد کنند، درمان می شوند. احتمال عفونت یک در 5 هزار است که بسیار کمتر از میزان وقوع آن در لنزهای تماسی می باشد و بر خلاف آن که در تمام مدت استفاده از لنز تماسی چشم در معرض عفونت قرار دارد در این عمل احتمال وقوع آن محدود به همان 1 تا 4 هفته نخست بعد از عمل می گردد.
اگرچه پس از عمل لیزیک، عیب انکساری اصلاح می شود و دید خوبی به دست می آید، اما بعضی بیماران بعد از عمل لیزیک یک یا چند مورد از عوارض زیر را کم و بیش تجربه می کنند.
- دیدن هاله یا سایه در کنار تصویر و اعوجاج مختصر در چند ماه اول شایع است، ولی این عوارض بندرت در فعالیتهای معمول ایجاد مشکل میکند. عمده این مشکلات بتدریج در 1 تا 3 ماه اول بعداز عمل خود به بخود از بین میروند.
- میوپی در شب: چون در این عمل فقط بخش مرکزی قرنیه تغییر شکل پیدا میکند، در هنگام باز شدن مردمک در شب نور از محیط قرنیه که تغییر شکلی پیدا نکرده است، وارد چشم میشود و ایجاد نزدیکبینی میکند. حتی اگر در روز دید عالی وجود داشته باشد، در شب ممکن است برای دید کامل احتیاج به عینک مختصری باشد.
- خشکی چشم: در روند ترمیم پس از عمل لیزیک ممکن است بیمار احساس خشکی چشم کرده و به قطره اشک مصنوعی برای تسکین موقت نیاز داشته باشد.
- ناراحتی و درد: در لیزیک اغلب محدود به شش تا 24 ساعت اول پس از عمل است و براحتی با مسکن ها رفع میشود. در این مدت چشم بصورت موقت به نور خورشید حساستر میشود.
- در 4 تا 6 هفته نخست بعد از عمل کیفیت دید علی الخصوص دید نزدیک افت میکند که به تدریج و بصورت خود بخودی بهبود مییابد. مشکلات دید نزدیک در افرادی که در سنین پیرچشمی قرار دارند و تحت عمل قرار میگیرند بیشتر نمود دارد و همانطور که قبلا اشاره گردید، این افراد پس از عمل نیاز به عینک مطالعه خواهند داشت.
دستورات قبل و بعد از جراحی لیزیک - فمتولیزیک
فمتولیزیک یکی از جدیدترین روش های اصلاح نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم است. لیزر فمتوسکند کاربردهای متنوعی در چشمپزشکی دارد که شامل ایجاد انواع برش های قرنیه و لنز، درمان گلوکوم (آبسیاه) و بیماری های رتین (شبکیه) میشود. در حال حاضر رایج ترین کاربرد آن مربوط به برش قرنیه در طی لیزیک است که میتوان آن را فرم برتر لیزیک دانست. لیزر فمتوسکند تحولی عظیم در فنآوری برش مواد محسوب میشود. هر پالس مادون قرمز لیزر فمتوسکند فقط چند فمتوثانیه (۱۵-۱۰ ثانیه) است و به همین دلیل فرصتی برای آسیب به مناطق جانبی ندارد.
دستگاههای لیزر فمتوسکند به نرمافزارهایی مجهز هستند که به وسیله آنها میتوان تعداد، اندازه، مقدار انرژی و فرکانس پالسهای تابیده شده را تنظیم نمود. با استفاده از این نرمافزار می توان محل دقیق تابش پالس ها از نظر عمق و وسعت مورد نظر را نیز تعیین نمود. بنابراین هنگام استفاده از لیزر فمتوسکند در برش قرنیه، انرژی لیزر دقیقاً در یک نقطه مشخص در سطح و یا عمق قرنیه متمرکز میشود. هر پالس باعث ایجاد یک حباب میکروسکوپی میشود که بافت قرنیه اطراف خود را از هم جدا میکند. به این پدیده "Photo Disruption" میگویند. با کنار هم قرار دادن هزاران حباب، میتوان یک برش بسیار ظریف در بافت قرنیه ایجاد کرد.
دستورات قبل از جراحی لیزیک - فمتولیزیک:
- شستن پلک ها و مژه ها شب قبل از عمل
- آرایش نکردن ۴۸ ساعت قبل از عمل
- پوشیدن لباس سبک در روز عمل
- استفاده نکردن از عطر و ادکلن در روز عمل
- استفاده نکردن از لنزهای تماسی ۴۸ ساعت قبل از عمل
- استفاده از قرص آرام بخش درصورت وجود اضطراب
دستورات حین از جراحی لیزیک - فمتولیزیک:
توجه داشته باشید که این اعمال دردناک نیستند و همکاری شما نقش بسیار مهمی در حصول نتیجه مناسب دارد. بنابراین آرامش خود را حفظ کنید و به دستورات پزشک در حین جراحی توجه کنید.
- در طول عمل به نور قرمز یا سبز چشمک زن نگاه کنید و از حرکت دادن چشم ها و سر خودداری کنید.
- مدت زمان لیزر بسته به این که از چه نوع لیزری استفاده می شود، کمتر از یک دقیقه و معمولا" ۱۰ ثانیه است. بنابراین در طول مدتی که صدای لیزر را می شنوید چشم را حرکت ندهید.
- نگران پلک زدن خود در حین عمل نباشید زیرا پلک های شما توسط وسیله ای از یک دیگر باز می شوند که بهتر است برای پیشگیری از درد، موقع عمل از فشار دادن پلک ها و اخم کردن پرهیز کنید.
- دست ها را به محیط عمل نزدیک نکنید زیرا باعث آلودگی می شود.
دستورات دارویی بعد از جراحی لیزیک - فمتولیزیک:
- قطره بتامتازون هر ۲ ساعت یک قطره به مدت ۲۴ ساعت و سپس هر ۶ ساعت یک قطره به مدت ۵ روز در ساعات بیداری.
- قطره کلرامفینکل هر ۴ ساعت یک قطره به مدت ۳ روز.
- قطره اشک مصنوعی هر ۶ ساعت یک قطره در صورت نیاز در هفتهها و ماههای اول پس از عمل.
نحوه صحیح استفاده از قطرههای چشمی:
- سر خود را کمی به عقب خم کنید.
- پلک تحتانی را به سمت پایین بکشید.
- قطره را در این قسمت بچکانید (بدون تماس نوک قطرهچکان با چشم یا پلک)
- چشم خود را به مدت ۳ دقیقه ببندید، سپس پلک بزنید.
- بعد از باز کردن چشمها، اشک و یا قطره جذب نشده را با دستمال تمیز از اطراف چشم خشک کنید.
- در صورتی که پزشک بیش از یک نوع قطره را هم زمان تجویز کند، استفاده از آنها باید با فاصله زمانی ۲ تا ۵ دقیقه انجام شود.
نحوه مراجعه بعد از جراحی لیزیک - فمتولیزیک:
- روز اول بعد از عمل
- ۶ هفته بعد از عمل
- ۶ ماه بعد از عمل
- یک سال بعد از عمل
- و سپس سالانه
در هر بار مراجعه به پزشک، داروهای خود را به همراه داشته باشید.
نحوه شروع فعالیت های روزمره بعد از جراحی لیزیک - فمتولیزیک:
در روز جراحی:
- در منزل استراحت کنید.
- از شستشوی صورت و استحمام پرهیز نمایید.
- در مورد فعالیتهایی که احتمال تماس، مالش و یا ضربه به چشم وجود داشته باشد، بسیار مراقب باشید.
- از مالیدن چشمها پرهیز نمایید.
- از انجام رانندگی خودداری کنید.
- رژیم غذایی محدودیتی ندارد.
- از عینکهای آفتابی و تیره استفاده کنید.
- گرفتن روزه بعد از عمل لیزیک بلامانع است.
روز اول:
- پس از انجام ویزیت توسط چشم پزشک، در صورت تمایل به دوش گرفتن، از ورود آب و صابون به چشم حذر کنید. برای شست شوی سر و صورت میتوانید از شامپو بچه استفاده کنید.
- میتوانید فعالیتهای سبک روزانه را شروع کنید.
- چنانچه دید شما برای رانندگی مناسب باشد میتوانید فقط در مسافتهای کوتاه رانندگی کنید.
- میتوانید تماشای تلویزیون و مطالعه را شروع کنید.
- مسافرت با اتومبیل و یا هواپیما منعی ندارد.
روز دوم:
- چنانچه دید کافی دارید میتوانید رانندگی را شروع کنید.
- میتوانید دوش بگیرید، ولی باز هم از ورود آب و صابون به چشم خودداری نمایید.
- میتوانید از کامپیوتر استفاده کنید.
- در صورت وجود درد غیر قابل تحمل که به مسکن پاسخ نمیدهد، خصوصاً اگر با تهوع همراه باشد حتماً پزشک خود را مطلع کنید.
روز سوم:
- میتوانید فعالیتهای بدون خطر را که احتمال صدمه به چشم در آنها کم است (مانند دوچرخهسواری) شروع کنید.
- در صورتی که کار شما اداری و پشت میز است میتوانید به کار خود ادامه دهید.
روز چهارم:
- میتوانید چشمها را آرایش کنید از مالیدن چشمها خودداری شود.
- میتوانید دویدن، دوچرخهسواری، اسکیت و بلند کردن وزنه را شروع کنید.
ماه اول:
- انجام ورزشهای راکتی مانند تنیس، اسکواش، بدمینتون (با استفاده از عینکهای محافظ چشم) بلامانع است.
- شنا، شیرجه، قایقرانی، برنزه کردن پوست، موتورسواری، دوچرخهسواری، بسکتبال، قوتبال، والیبال، هاکی، اسکی و سایر ورزشهایی که در آنها تماس فیزیکی وجود دارد، قابل انجام میباشند، اما مراقب باشید تا به چشم ضربه مستقیم وارد نشود.
ماه سوم:
- در ورزشهایی مانند اسکی روی آب و موجسواری که احتمال ورود آب با فشار به چشم وجود دارد، بسیار احتیاط کنید.
- لنزهای زیبایی را پس از سه ماه بعد از عمل میتوانید استفاده کنید.